Tento originální recept se stal anglickou klasikou.

Postup

Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.

Slejte z brambor přebytečnou vodu, přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.

Předehřejte troubu na 200 °C.

Nyní se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.

Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcesterovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Nakonec do směsi přidejte hrášek.

Připravte si zapékací nádobu. Na její dno přendejte masovou směs a pokračujte s bramborovou kaší. Pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.

Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.

Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.

Ingredience

750 g mletého hovězího masa

250 ml vývaru extra panenského olivového oleje

1 cibuli

2 mrkve – nadrobno nakrájené

200g hrášku – čerstvého nebo mraženého, nadrobno nakrájeného

hladkou mouku na poprášení

1 lžíci rajčatového pyré

několik kapek worcesterové omáčky

1/2 lžíce čerstvých lístků tymiánu

1 lžíci čerstvých lístků rozmarýnu

nasekaných 2 stroužky česneku

nadrcená sůl

čerstvě namletý černý pepř

750 g brambor

1 vaječný žloutek

45 ml plnotučného mléka

15 ml smetany ke šlehání

60 g másla