NENÍ VÁM LHOSTEJNÁ KVALITA MASA KTERÉ PŘIPRAVUJETE?

POROVNÁVALI JSME PRO VÁS KRKOVICI Z ČESKÉHO CHOVU A KRKOVICI Z DOVOZU.

PŘEKVAPIL VÁS VÝSLEDEK? CHCETE SE DOZVĚDĚT PROČ TO TAK JE?

Ve spolupráci s šéfkuchařem restaurace Pod Kaštanem panem Lukášem Tanečkem jsme porovnávali na první pohled téměř nerozeznatelné vepřové krkovice. Jedna byla z českého chovu, druhá z dovozu. Obě krkovice jsme připravovali “Po sedlácku” – pečené na sádle s sibulí a česnekem.

Již při samotné manipulaci se syrovým masem bylo ale znatelné, že české maso je oproti dovozovému křehčí a světlejší barvy. Pro porovnání jsme obě masa jsme před vložením do pekáčů zvážili.

Po upečení na 170°C po dobu 1,5 hodiny jsme maso podlévali stejným množstvím vody. Maso se opékalo rovnoměrně a na první pohled nebyl znát rozdíl. Maso jsme opět zvážili.

A již v tuto chvíli vidíme další rozdíl. Maso z českého chovu změnilo po upečení svojí váhu o 608g, maso z dovozu o 708g. Vytíženost českého masa je tedy větší.

Maso jsme rozkrojili a zde byl výsledek vidět na první pohled. Maso z českého chovu je dopečené, křehké a šťavnaté. Maso z dovozu je tuhé, těžko rozkousatelné, nevýrazné chuti.

Pokud bychom chtěli dosáhnout, aby byly obě krkovice dopečené do křehka, maso z dovozu bychom museli péct ještě min. o 30 minut déle. Při zpracování masa z českého chovu tedy dochází k šetření za spotřebované energie.

A ČÍM TO VŠECHNO JE?

České maso putuje do prodejen nevakuované, pouze chlazené, nebo balené v ochranné atmosféře. Je prodáváno po dobu max. 5 dní od porážky. Maso je čerstvé, neztrácí svojí strukturu ani chuť. Není ničím konzervované ani napouštěné.

Dovozové maso je dováženo vakuované. Při vakuování napouštěné dusíkem, aby bylo dosaženo delší trvanlivosti. To způsobí narušení vláken masa a dochází k samovolnému uvolnění krve. Maso je v uvolněné krvi zabaleno. Díky tomu je často tmavší barvy. Napuštění dusíkem a narušení vláken masa zapříčiňuje déle trvající tuhost a prodlužuje délku pečení až o 1/3.

VĚŘTE NEBO NE, ALE TOTO NENÍ MARKETINGOVÝ TAH.

ZÁLEŽÍ NÁM NA TOM, CO V NAŠICH PRODEJNÁCH PRODÁVÁME.

DEJTE PŘEDNOST KVALITĚ NAD CENOU, KUPUJTE MASO Z ČESKÝCH CHOVŮ!

NAKUPUJTE MASO V PRODEJNÁCH MASO SEDLÁK !

Váš Maso Sedlák

Ať už Vám žádná aktualita neuteče

Každý týden pro Vás připravujeme skvělé akce, novinky a aktuality. Odebírejte náš newsletter a už Vám žádná neuteče.

ZVEME VÁS!

VEPŘOVÉ HODY

6. listopadu 2021 od 8,00 do 14,00 hodin
na nádvořích Valdštejnského zámku v Jičíně.